Uppdaterade mig lite på nyhetsfronten tidigare ikväll.. där stog bland annat att läsa om hur dyrt det kommer bli att minska koldioxidutsläppen. Ja men hur högt pris kommer vi få betala om detta inte görs undrar jag? Ibland blir jag så trött på att allt handlar om pengar.. större delen av befolkningen köper mat som snart består av mer tillsatser än råvara, smörjer in sig med petroleumbaserade krämer och lotions, använder disk-, tvätt- & rengöringsmedel som skadar vår miljö på olika sätt, allt på grund av den anledningen att det finns människor som tjänar ohyggligt mycket pengar på det. Varför använda en bra produkt när man istället kan tillverka en mycket billigare på konstgjord väg? Ta kyckling tex. där man inte bara tillsätter salt, socker, stabiliseringsmedel, antioxidationsmedel & konserveringsmedel utan även sprutar in 20% vatten. "De svenska producenterna har enats om en maxgräns på 13 procent vätska" vet dock inte om det känns helt okej iallafall, jag menar, BARA 13% vätska? Vi skulle också kunna prata om vissa klädkedjor vars utsläpp av miljögifter, vid val av tvättmedel till sina kläder, ligger 20ggr över rekommen- dationerna. När man VET att detta förgiftar våra vatten och bidrar till sämre fortplantning hos fiskar kan jag överhuvudtaget inte förstå hur man tänker?! Om man tänker?
image56image57
Idag ska vi prata lite om transfetter. Jag klassar mig själv som nybörjare på området men ska dela med mig lite av det jag lyckats snappa upp såhär långt. Passande nog håller jag för tillfället på med ett projektarbete om just detta så det blir bra att repetera lite.

Så vad är transfett? Man använder en i sig bra vegetabilisk olja som får genomgå flertalet kemiska processer, bland annat får det reagera tillsammans med vätgas, nickelspån, fosforsyra, natronlut, lösningsmedel som hexan och bensin osv. Sedan bleks och deodoriseras oljan för att det ska lukta och se godare ut.

Det här hittar vi i bland annat margarin, kakor, godis, chips, snabbmat, frityrolja, popcorn, glass, bröd, creme fraiche & buljongtärningar under benämningar som
vegetabiliskt, härdat eller delvis härdat fett.

Låter inge vidare va? Men vad medför det för risker då?
Det här onaturliga fettet som härsknar i kroppen innehåller nu en hel del kemiska rester och är det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Det ger även ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, bukfetma, blodproppar, fertilitetsproblem, cancer & FOSTERSKADOR! Tycker ni att det är okej att vi kan gå till affären och köpa mat som kan ge fosterskador? Jag tycker inte det.

Så nästa gång någon tycker jag är larvig för att jag inte äter margarin.. nu vet ni varför.