Ett sminkföretag i England som säljer skönhetsprodukter har efter en undersökning kommit fram till att genomsnittskvinnan utsätter sig själv för 515 kemiska ämnen VARJE DAG!!! Hur är det möjligt kan man fråga sig men den matematiken är ganska enkel.. fuktkräm, make- up, foundation, hårspray & parfym (varav enbart dom kan innehålla över 400 kemikalier). Plussa på lite deo, nagellack, shampo och lipsyl på det om ni känner för att utsätta kroppen och miljön för lite extra gift. Eller BYT PRODUKTER! Det är inte så svårt, jag lovar, och det ska ju ändå handlas nytt när det tar slut eller hur? Det handlar om att gå till hyllan brevid den du vanligtvis köper produkter ifrån, slinka förbi hälsokosten på vägen hem eller varför inte handla online och få varorna hemskickade? Inte är det särskillt dyrt heller. Ta en av mina favoriter till exempel, svenska ekologiska märket Dermanord, där en ansiktskräm kostar 165:- och jämför med en kräm från Clinique som jag tyckte var en bra ide att smörja mig med som 16-åring och kostade 445:- Annars har Weleda börjat dyka upp
lite överallt så ni behöver inte ens byta affär.. Åhlens, Kicks & Coop är bara några
som har det i sitt sortiment och hänger ni på Lindex kan ni köpa det underbara
märket Wise vilket, precis som Dermanord, är både svenskt & ekologiskt.

Tack till alla som bryr sig om både er själva och naturen!
Det har stått mycket om grisar i tidningen de senaste dagarna. Om den döda grisen som resterande grisar börjat äta av till exempel. Mest upprörd är jag inte av det faktum att man konstaterat under vilka hemska förhållanden de lever i utan det faktum att bönderna inte själva verkar förstå att det är djurplågeri. Vilka som istället för att se sin egen del i deras plågade vardag och gör något åt det försöker flytta fokuset genom att peka på att det är sämre i Danmark, något dom faktiskt lyckats ganska bra med. Men hur är det egentligen?

I Sverige finns det fler grisar än nötdjur men jag kan inte komma på sist jag såg en gris- hage, om jag ens har gjort det nån gång.. kan du? Det kan bero på att 99% av dem föds och lever hela sina liv inomhus på ett hårt betonggolv, för strömedlet som ska finnas för att ge komfort och sysselsättningsbehov åt grisarna samt ge suggorna möjlighet att bygga bo inför grisning är i det närmsta obefintlig då de tekniska utgödslingssystemen inte är byggda för att hantera det i större mängder. Där står dom alltså och trängs tillsammans på en på tok för liten yta utan möjlighet att få utlopp för sin nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Då är det inte konstigt att de börjar slås, blir apatiska, utveckar beteenderubbningar & biter varandra. Stäng in vilka djur som helst sådär och jag kan slå vad om att det blir likadant, för det är precis samma sak som jag såg när jag jobbade inom äggindustrin en sommar.. släng in för många hönor i en minimal bur med ett så kallat "sandbad", som i stället för sand består av ca 91% kvalster, och dom hackar inte bara ihjäl varann utan alla kliande kvalster tvingar dom även att hacka sig själva in på bara skinnet. Sen så står dom där, burhönsen, med sitt "sandbad" som det så fint står på äggförpackningen, med mindre fjädrar och mer blod för varje dag som går tills dom dör och jag slänger dom i en vit plastpåse! I bästa fall lever dom så många månader som industrin anser är lönsamt
men sen går allihop till slakt och man införskaffar nya höns. Men åter till grisarna..

Djurrättsalliansen, som utan böndernas vetskap tagit sig in på gårdarna och fotat, filmat samt fört protokoll på missförhållandena, kommer med dom skrämmande uppgifterna att:
På 40% av gårdarna hittades döda djur, även inne i boxarna.
På 55% av gårdarna konstaterades beteendestörningar som gallerbitning och kannibalism.
På 84% av gårdarna fanns sjuka djur: halta, hostande, svaga och eller med förlamade ben.


Djurskyddslagen säger att ALLA djur ska behandlas väl, skyddas mot onödigt lidande och sjukdom samt ha rätt att utöva sitt naturliga beteende. I vilken värld kan en gris utöva sitt naturliga beteende på ett betonggolv? Kultingarna skiljs från sin mamma efter fem veckor, trots att grisar diar i 17 veckor, hankultingarna kastreras utan bedövning och möjligheten att leva ett värdigt liv där dom kan böka, bada, vandra och vara flockdjur existerar inte!

"I stort sett allt som är viktigt för en gris har tagits ifrån dem. När djurskydds-

lagen inte efterlevs så återstår konsumenternas röst. Som konsument är du

fri att själv välja vad som hamnar på din tallrik. Använd den makten."