Det har stått mycket om grisar i tidningen de senaste dagarna. Om den döda grisen som resterande grisar börjat äta av till exempel. Mest upprörd är jag inte av det faktum att man konstaterat under vilka hemska förhållanden de lever i utan det faktum att bönderna inte själva verkar förstå att det är djurplågeri. Vilka som istället för att se sin egen del i deras plågade vardag och gör något åt det försöker flytta fokuset genom att peka på att det är sämre i Danmark, något dom faktiskt lyckats ganska bra med. Men hur är det egentligen?

I Sverige finns det fler grisar än nötdjur men jag kan inte komma på sist jag såg en gris- hage, om jag ens har gjort det nån gång.. kan du? Det kan bero på att 99% av dem föds och lever hela sina liv inomhus på ett hårt betonggolv, för strömedlet som ska finnas för att ge komfort och sysselsättningsbehov åt grisarna samt ge suggorna möjlighet att bygga bo inför grisning är i det närmsta obefintlig då de tekniska utgödslingssystemen inte är byggda för att hantera det i större mängder. Där står dom alltså och trängs tillsammans på en på tok för liten yta utan möjlighet att få utlopp för sin nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Då är det inte konstigt att de börjar slås, blir apatiska, utveckar beteenderubbningar & biter varandra. Stäng in vilka djur som helst sådär och jag kan slå vad om att det blir likadant, för det är precis samma sak som jag såg när jag jobbade inom äggindustrin en sommar.. släng in för många hönor i en minimal bur med ett så kallat "sandbad", som i stället för sand består av ca 91% kvalster, och dom hackar inte bara ihjäl varann utan alla kliande kvalster tvingar dom även att hacka sig själva in på bara skinnet. Sen så står dom där, burhönsen, med sitt "sandbad" som det så fint står på äggförpackningen, med mindre fjädrar och mer blod för varje dag som går tills dom dör och jag slänger dom i en vit plastpåse! I bästa fall lever dom så många månader som industrin anser är lönsamt
men sen går allihop till slakt och man införskaffar nya höns. Men åter till grisarna..

Djurrättsalliansen, som utan böndernas vetskap tagit sig in på gårdarna och fotat, filmat samt fört protokoll på missförhållandena, kommer med dom skrämmande uppgifterna att:
På 40% av gårdarna hittades döda djur, även inne i boxarna.
På 55% av gårdarna konstaterades beteendestörningar som gallerbitning och kannibalism.
På 84% av gårdarna fanns sjuka djur: halta, hostande, svaga och eller med förlamade ben.


Djurskyddslagen säger att ALLA djur ska behandlas väl, skyddas mot onödigt lidande och sjukdom samt ha rätt att utöva sitt naturliga beteende. I vilken värld kan en gris utöva sitt naturliga beteende på ett betonggolv? Kultingarna skiljs från sin mamma efter fem veckor, trots att grisar diar i 17 veckor, hankultingarna kastreras utan bedövning och möjligheten att leva ett värdigt liv där dom kan böka, bada, vandra och vara flockdjur existerar inte!

"I stort sett allt som är viktigt för en gris har tagits ifrån dem. När djurskydds-

lagen inte efterlevs så återstår konsumenternas röst. Som konsument är du

fri att själv välja vad som hamnar på din tallrik. Använd den makten."

Liknande inlägg

9 kommentarer

Kicki

25 Nov 2009 22:06

Jättebra inlägg!!! Det gör mig STOLT över att jag inte äter gris!!!!

Angelica

25 Nov 2009 23:54

Tack för din kommentar. Jag blir också stolt, både över mig själv och alla ni andra som medvetet tar avstånd från sånt här! Hoppas fler kan lära sig leva utan korv, kassler, bacon och julskinka eller åtminstone göra medvetna val i butiken genom att köpa KRAV-kött istället för traditionellt uppfött kött.

syster-yster

26 Nov 2009 00:03

uuuusch. kan du inte skriva om kyckling-industrin oxå? gris har ja inga svårigheter med att avstå från, men kyckling är svårt. lättare om man vet hur saker å ting går till. bla har ja hört nåt om att kycklingar får leva typ 35 dagar innan dom slaktas till skillnad från ekologiskt uppfödda kycklingar som får 10 dagar extra i livet.

Angelica

26 Nov 2009 00:54

Jag har faktiskt spånat lite på ett inlägg om kycklingindustrin men det tar ett tag att hitta all fakta som behövs. Så håll ut och ät Hälsans Kök´s vegetariska nyhet: "Bitar á la Kyckling" sålänge vettja som numera finns på plats i frysdiskarna!

Sophie

26 Nov 2009 08:41

Står ju för dig såklart ;) närå. Vi köpt ett H =för hem. Men fanns ingen bild på de :)

syster-yster

26 Nov 2009 17:33

Mmmmm! de lät mumma de! lika gott som majs-schnitzlar??? :P

Angelica

26 Nov 2009 22:54

Majs-schnitzlarna är ju en klass för sig, så är det bara ;)

stina

01 Dec 2009 22:39

så jävla bra du är!



men vet du, jag har ätit hälsans kök och tycker de är så jävla goda men en grej som tar emot är att det är äg i deras produkter från hönor som är burhöns i typ israel eller var det nu var.. och efter din berättelse här i inlägget så kändes inte det varken fräscht eller etiskt ok.

ska det vara svårt att köra ett ehlt schysst lopp någon gång?

häslans kök gör mat till vegetarianer, varför inte ha ekologiska ägg i då.. jag har skrivit det till dom men knappast att dom bryr sig. finns en protestlista på djurensratt.se om det som jag skrivit på också..

men jag spyr på burhöns.. och frigående är fan inte bättre.. KRAV-märkt ska det vara. det enda som är lite likt deras naturliga liv.. men nackdelar finns där också.

t ex så tar man ifrån kalvarna från mammorna samma dag dom föds på en konventionell gård medan kalvarna får stanna i hmm, var det tre dagar.? på den ekologiska gården.. Och då kanman ju fråga sig vad som är bäst..

att det hinner skapas ett band mellan kalven och mamman och sedan slita ifrån kalven eller ta bort den innan de hinner fästa sig med varandra..

det finns så mkt grubblerier inom alla de här ämnena.. men något ska man göra iaf.. att börja med KRAVmärkt och ersätta vissa saker med vegetariska alternativ är ju bättre än ingenting..



KRAM

Mathias

14 Mar 2010 15:30

http://www.youtube.com/watch?v=NFEuXMppfX8&feature=fvsr



titta om du orkar

Kommentera

Publiceras ej